Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

3 keer goud, 3 keer zilver en 2 keer brons op Dag 1 van het BK AC

Koning Boudewijnstadion Brussel, 29 juni 2024

Ben Broeders, Elien Vekemans en David Boda brengen op Dag 1 van het BK AC 3 gouden medailles naar Kessel-Lo. Kwinten Cools, Guillaume Grimard en Thomas Van Nuffelen voegen daar nog 3 zilveren plakken aan toe. En Florence Amon en Kobe Hermans doen de DCLA-medaille-oogst met 2 bronzen medailles oplopen tot 8.
Om 21:30 uur stond Ben Broeders nog op de aanloopstrook van het polsstokspringen in een quasi leeg Koning Boudewijnstadion. Dat na een wedstrijd die drie en een half uur eerder begon en die door een fikse onweersbui lange tijd werd stilgelegd. Of hoe polsstokspringers over engelengeduld en over stalen zenuwen moeten beschikken. Met winnende 5,65m toonde Ben onversneden klasse aan. Thomas Van Nuffelen (5,20m) greep hier naar het zilver na bikkelhard duel met trainingspartner Jaan Bal (OEH).

Elien Vekemans had zich eerder op de namiddag van autoritaire winst verzekerd op diezelfde polsstokstand. Met eerste beurten over 4,00m en 4,20m was alle oppositie uitgeschakeld. 4,35m leek ook een haalbare kaart voor Elien, maar de technische puzzelstukjes wilden niet gewillig in mekaar passen. Gitte Bellemans tekende hier voor plaats 6 met 3,40m. Marijke Wijnmaalen maakte het succes van deze discipline voor DCLA compleet door op vrijdagavond de Nederlandse titel te veroveren met seizoensbeste 4,21m. Ze hield er wel een pijnlijke linkerdij aan over. “Ik kwam bij de opwarming te diep onder de stok, die als een katapult op mijn been terechtkwam. Ik denk dat ik die titel puur op adrenaline afdwong want dit is wel een joekel van een blauwe plek”, aldus Marijke.

We blijven bij het springen waar DCLA een bijzondere hoogconjunctuur beleeft. David Boda was vastberaden om revanche te nemen op de hem nipt ontglipte nationale indoortitel in het hinkstapspringen. Met 15,06m in de derde ronde had hij de juiste repliek op zijn taaie Brusselse concurrent, die in het vervolg van de wedstrijd het hoofd moest buigen. Driewerf hoera voor de eerste nationale titel AC voor David Boda !

Florence Amon kampt met klierkoorts maar ze had het BK AC met stip in haar programma aangekruist. De 3 weken verplichte rust beginnen dus pas maandag voor deze doordrijver. Knokken voor een medaille was de boodschap en het brons viel Florence te beurt dank zij uitschieter en PB van 12,41m.

Guillaume Grimard haakte verstandig af op het tempo van leidende Robin Hendrix, die zijn ultieme krachten aansprak om in extremis Olympische selectie af te dwingen. Een solotocht in niemandsland rondde Guillaume af in verdienstelijke 13,47,54. De strijd om brons werd betwist door een achtervolgend groepje waarvan ook Kobe Hermans deel uitmaakte. Het vervolg laat zich raden : niemand had een antwoord op de verschroeiende bronzen eindsprint van onze clubgenoot, die hier stilaan een ijzersterke reputatie mee opbouwt. Lode Van Tente stak hier met pittige slotversnelling zijn hand uit naar plaats 11.

Kwinten Cools had zich een betere entrée op dit BK voorgesteld dan een roemloze 9° plaats in het discuswerpen. Met de kogel duurde het ook tot de slotronde vooraleer Kwinten zijn vorm echt kon etaleren. Met outdoor PB van 18,14m mocht hij een zilveren medaille ophalen. Kasper Verbeylen werd hier puik vijfde met 15,28m. Joke Liefooghe liet dank zij 12,99m en 38,43m respectievelijk plaatsen 5 en 8 optekenen met kogel en discus.

Pieter Sisk en Elias Sleeckx plaatsten zich probleemloos voor de finale van de 1500m. Pieter maakte met indrukwekkende slotronde duidelijk dat hij morgen de uitgesproken titelfavoriet is. Bij de vrouwen dwong Noor Jacques op bijzonder knappe wijze een plaats in de 1500m-finale af. Mona Rahme toonde hier andermaal dat de leeftijd weinig vat heeft op haar wedstrijdfitheid op dit nationale niveau.

Hanne Claes en Nina Hespel stoomden overtuigend door naar de finale van de 400m horden. Hanne met tweede beste seizoensprestatie, Nina ondanks dramatisch mislukte laatste overschrijding.

In de reeksen van de 400m konden Louis Smeets (48,67) en Alpha Boye (50,25) hun beste seizoensniveau niet benaderen. Marie Fickers (56,54) deed dat wel, Lien Terryn (59,46) en Claire Jacobs (60,49) konden niet echt een vuist maken. Lore Boonen klokte fraaie 24,92 over 200m, Chloë Porton tikte aan na 26,44.

In stromende regen leverde Greg Wenshell een voluntaristische en offensieve race af die beloond werd met puike 1,54,84, goed voor plaats 12. Sebbe Mattheeuws bekocht aan het slot zijn snelle openingsronde (1,58,94).

Afsluiten doen we met een lichtpunt. Charlotte Vermeylen timmert geduldig en met gezonde motivatie aan haar traject in het afstandslopen. Met 18,32,88 over 5000m knijpt ze alweer zo’n 13 seconden af van haar PB.
Ivo