Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Olympische limiet voor Pieter Sisk in de 800m (Foto : Jolien De Bock)

Olympische limiet voor Pieter Sisk, internationale limieten voor Elie Bacari en voor Noor Koekelkoren op IFAM-meeting

Brussel, 26 mei 2024

Pieter Sisk gaf glans aan de internationale IFAM-meeting in Brussel door de 800m te winnen in 1’44”46, goed voor directe Olympische kwalificatie. Elie Bacari scherpte zijn PB en het DCLA-clubrecord over 110m horden aan tot 13"46 en mag zo naar het EK in Rome. Het nieuwe DCLA-clubrecord op de 100m horden van 13”39 leverde Noor Koekelkoren een ticket op voor het WK Juniors in Lima.
Pieter Sisk stond nog gunstig gerangschikt op de zgn. “Road To Paris” die bepaalt welke atleten door World Athletics worden uitgenodigd voor deelname aan de Spelen in Parijs. Wie aan de strenge rechtstreekse limiet voldoet is automatisch geselecteerd, de overige plaatsen – in totaal worden 45 startbewijzen verdeeld - gaan naar de atleten die de hoogste gemiddelde score behalen op hun beste 5 wedstrijden van de voorbije 12 maanden. Veel stress en rekenwerk dus, maar het seizoensbegin wees uit dat de rechtstreekse limiet (1,44,70) binnen bereik lag. Met die ambitie kwam Pieter in Brussel aan de start.

De tempomaker legde de eerste ronde perfect af in de gevraagde tussentijd van 50”0 en trok het tempo flink door tot 500m. Dan stond Pieter er helemaal alleen voor. Eerst sloeg hij een aanval van Tibo De Smet af en daarna stevende hij in indrukwekkende laatste 200m af op fel toegejuichte winst en Olympische limiet. Met 1’44”46 staat Pieter nu op plaats 17 in de voorlopige Wereldranglijsten. En passant heeft Pieter ook de limieten op zak voor het EK in Rome en voor het EK Indoor in Apeldoorn in 2025. Op zondag liet Pieter deze race volgen door geslaagde 1500m in 3’36”57, zijn derde chrono ooit.

Op zondag sneuvelden nog twee internationale limieten en tegelijk ook 2 DCLA-clubrecords. Eerst vuurde Elie Bacari over de hoge horden een ferme tweetrapsraket af. In de reeksen beet hij met 13"56 een flinke hap uit zijn PB en vorig clubrecord, maar in de finale volgde de overtreffende trap : 13”46, limiet voor het EK in Rome en nieuw DCLA-clubrecord. Meteen schuift Elie ook op naar plaats 42 op de Road To Paris, amper 2 plaatsen verwijderd van de kwalificatie. Als Elie in de volgende weken bevestiging brengt van dit niveau, dan zwaaien ook voor hem de poorten van de Lichtstad gezwind open.

“Verdorie, ik kreeg in al mijn wedstrijden tot nu toe telkens met tegenwind af te rekenen”, zei Noor Koekelkoren na haar reeks waarin ze nochtans haar PB aanscherpte tot 13”72. In de finale werd duidelijk wat onze juniore bedoelde. Meer dan +0,7m rugwind had ze niet nodig om naar verbluffende 13”39 te stormen, 33 honderdsten onder haar kersverse PB en 18 honderdsten sneller dan de limiet voor het WK Juniors dat eind augustus in Lima (Peru) plaatsvindt. Noor maakt een tijgersprong op de voorlopige wereldranglijst bij de juniors dit jaar en staat daar voorlopig te blinken op plaats 10.

Onze andere Olympiër Ben Broeders had zich in april in het verre China al definitief verzekerd van Parijs 2024 door de vereiste hoogte van 5,82m (SB) te overschrijden. In Brussel bracht Ben bevestiging van zijn goede vorm met winst over 5,72m. Thomas Van Nuffelen zette met 5,22m een stap richting topvorm.

Onze derde Olympische atlete Hanne Claes werkte zaterdag een energieke race af over 400m. Met 52”03 strandde ze op een kleine zucht van haar PB over die afstand. Het experiment om op zondag over 400m horden uit te komen was geen goede gok. “Ik voelde me vermoeid en futloos. Op de koop toe werd de wedstrijd door een onweersbui een uur stilgelegd, net op het moment dat wij aan de opwarming bezig waren”, aldus Hanne. Ook Nina Hespel betaalde de tol voor dat ongemak. Nina hoopte in extremis nog de EK-limiet te lopen, maar de omstandigheden en de trainingsachterstand door blessure lieten dat niet toe. Wel liet Nina seizoensbeste van 57”54 optekenen. Ook voor haar wenkt Parijs, maar dan moet Nina in de weken tot 30 juni haar fitheid en haar oude prestatieniveau snel hervinden.

Team BGB was helemaal op de afspraak onder het Atomium. Kobe Hermans en Lode Van Tente breiden een schitterend vervolg aan hun opgemerkte recordjacht van de voorbije weken. In de 5000m dook Kobe met 13’55”38 zowaar onder de magische grens van 14 minuten. Om met open mond naar te kijken … Lode Van Tente liet zich evenmin onbetuigd en stoof naar 14’17”49, ook dat is een massieve verbetering van zijn vorige besttijden.

Elias Sleeckx is nog op ontdekking naar waar zijn huidige limieten liggen. Op basis van zijn huidige besttijden werd Elias zowel in de 800m als de 1500m in reeksen ingedeeld met te langzame aanvangstempo's. Krachtige versnelling in de 800m bracht Elias naar nieuw PB van 1’50”24. In de 1500m nam Elias na 700m het heft in handen en soleerde hij naar 3’46”78, zowat 7 seconden sneller dan zijn oude PB. Elias maakt hier de stap naar de nationale top in deze disciplines, maar mag in het vervolg van dit seizoen de ambities zeker nog een stuk hogerop leggen.

Diego Cassin en Julian van Aken lieten over 800m ook puike PB’s optekenen. Louis Smeets bleef over 400m opnieuw luttele tienden verwijderd van de EK U18 limiet. In de 200m scherpte hij zijn PB aan tot 22”28. Nog PB’s waren er voor Janne Hermans, Anke Vermaelen en cadet Katherine Rupert over 400m.

Cadet Niels Vandezande schoot over 100m (11”05) en 200m (22”42) alweer twee hoofdvogels af. Beide chrono’s zijn flinke verbeteringen van zijn clubrecords en brengen Niels in de nationale ranglijsten aller tijden naar respectievelijk plaatsen 3 en 6. Hannah Op ’t Eynde, Annabel Molina en Eva Jaspers noteerden beste seizoensprestaties, Noor Jacques bracht bevestiging van haar eerdere toptijden over 1500m. Ook bevestiging brachten Florence Amon in ver- en hinkstapspringen en Ruben Depoorter over 800m.

Videoverslag van de IFAM meeting op zaterdag 25/05/2024 ( Schrevens Marc )


 

 
Ivo