Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Pieter Sisk, winnaar van de 1000m op de IFAM

World Lead en Belgisch Record 1000m voor Pieter Sisk in Gent

Gent Topsporthal, 03 februari 2024

Op de IFAM Indoor meeting in Gent was Pieter Sisk de grote blikvanger. In een spectaculaire race verpulverde Pieter het 23 jaar oude Belgische record op de 1000m. Pieter zette ook de snelste tijd neer die in dit seizoen in de wereld is gelopen. Kwinten Cools scherpte in het kogelstoten zijn eigen clubrecord aan.
De 1000m van de IFAM-meeting werd aangekondigd als een aanval op het nationale record dat Joeri Jansen in 2001 vestigde (2’18”65). Aan de startlijn stonden 4 atleten uit de Top 5 van de voorlopige wereldjaarlijsten op 800m, 1500m en de Mijl, een absoluut topveld dus. Er werd pijlsnel gestart en de pacemaker dreef de snelheid op alsof het om een 800m wedstrijd ging. Pieter Sisk volgde als enige atleet het verschroeiende tempo en bouwde een voorsprong van zo’n 25 meter op met de rest van het veld. Die gaf hij in moeilijke slotronde niet meer prijs. De eindtijd van 2’17”17 was goed voor een fikse verbetering van het Belgische record en voor de beste wereldjaarprestatie. Het is ook de 26° tijd ooit gelopen over de afstand. Behalve Ivo Van Damme (2’15”5 - Europees Record in 1975) liep geen enkele Belg ooit sneller over 1000m, ook niet outdoor.

“Na 1’46”10 over 800m een week eerder had ik er vertrouwen in dat het nationale record over 1000m binnen mijn bereik lag. Dit wedstrijdverloop had ik vooraf niet in gedachten, maar de pacemaker bleef een zot tempo aanhouden en toen ik zag dat er een grote kloof met de concurrentie ontstond gaf dat me vleugels. Het WK Indoor was niet echt een doel voor deze winter. Alles staat in het teken van selectie voor de Olympische Spelen en deze prestatie brengt dat doel een heel stuk dichter bij,” aldus Pieter. Sigrid Vanden Bempt leverde deze week haar nationale indoorrecord over de Mijl in bij Elise Vanderelst, maar Pieter bezorgt DCLA er een kersvers en aansprekend record voor in de plaats.

Nog op de IFAM verbeterde Kwinten Cools in het kogelstoten zijn eigen clubrecord met maar liefst 33cm tot 17,54m. Kwinten werpt zich dit jaar op als de nieuwe vaandeldrager van deze discipline in België. Elien Vekemans heeft het nationale record in het polsstokspringen ook in gedachten en in de benen. Maar in deze zeer technische discipline moeten de vele puzzelstukjes op het juiste moment perfect in mekaar vallen en dat lukt voorlopig nog even niet. Met 4,29m bevestigt Elien wel haar puike regelmaat.

In het hoofdprogramma van de wedstrijd zagen we nog puike prestaties van Noor Koekelkoren (60H – 8”54) en van Thomas Van Nuffelen (polsstok 5,16m). Florence Amon liet in het hinkstapspringen een geweldige openingssprong alweer onfortuinlijk rood afvlaggen en kon dit in het vervolg van haar wedstrijd niet rechtzetten.

De vrouwelijke sprint doet het bij DCLA bijzonder goed. Lore Boonen (7”90) en Chloë Porton (8”00) scherpten hun persoonlijke records over 60m aan, Uma Goedseels (7”98) evenaarde het. Janne Hermans liep haar persoonlijke besttijd over 400m aan flarden (59”07) en Jasper Vermaelen klokte een overtuigend PR van 7”27 over 60m.

Eerder deze week won Ben Broeders het polsstokspringen op de prestigieuze WIT-meeting van Cottbus (GER) met 5,65m. Elie Bacari bevestigde zijn puike conditie met 7”73 en plaats 4 in de finale van de 60m horden op de WIT-meeting in het Franse Metz.
Ivo