Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Kwinten (goud) en Kasper (brons) op het KVV-podium

4 gouden medailles op KVV Indoor

Gent Topsporthal, 28 januari 2024

Op het Kampioenschap van Vlaanderen Indoor behaalden Kwinten Cools, Florence Amon, Elien Vekemans en David Boda goud. Dai Keïta en Noor Koekelkoren pakten zilver, Kasper Verbeylen brons. In januari gingen maar liefst 4 DCLA-clubrecords voor de bijl.
Op het Kampioenschap van Vlaanderen Indoor was DCLA de dominante club met 4 titels en 2 zilveren en één bronzen medaille. 6 bijkomende top 8 plaatsen gaven het plaatje extra glans.

De sterke mannen van DCLA zetten de toon. Ook al grossieren Kwinten Cools en Kasper Verbeylen stilaan in Vlaamse en Belgische medailles, die moeten telkens opnieuw dubbel en dwars worden verdiend. In de vierde beurt zette Kwinten orde op zaken door de kogel 17,17m ver te stoten en zo de jump van plaats 3 naar de titel te maken. Het clubrecord van Kwinten bleef hier amper 4cm buiten bereik. Kasper verbeterde in de tweede ronde zijn PR naar puike 15,92m, goed voor brons.

Florence Amon en David Boda manifesteerden zich vorig jaar al als nieuwe blikvangers op het nationale atletiektoneel. Op dit KVV hinkten, stapten en sprongen ze overtuigend naar goud. David deed het met brio. In een spannend duel met zijn naaste rivaal pakte hij uit met een monsterjump van 14,95m, dik PR en verdiend goud. Florence bleef bij haar titel met 12,15m met gemengde gevoelens achter. “Mijn eerste poging werd rood afgevlagd maar ging wel mega-ver”, aldus Florence die bij aanvang van dit atletiekjaar besliste om haar sport met nog meer engagement en toewijding te beoefenen. Elien Vekemans was in het polsstokspringen sowieso een certitude voor de titel, maar daar liet ze het niet bij. Elien ging vlot over 4,25m en 4,40m en bevestigde zo haar aansluiting bij de internationale top in haar discipline. Op Belgische recordhoogte van 4,54m noteerden we nipte missers. Benieuwd wat deze topper nog in petto heeft deze winter.

Noor Koekelkoren ging met blessure afgelopen zomer even door een sportief vagevuur. Echte toppers komen dan sterker terug en Noor toonde dat ze uit dat hout is gesneden. Na vlotte kwalificatie in de reeksen volgde de explosie : een rush naar zilver in de finale met flinke 8”48 als bonus, een verbetering van haar eigen clubrecord en een Europese toptijd bij de junioren. Tienkamper Dai Keïta gaf met de polsstok vele specialisten het nakijken. Meer nog dan met zilveren KVV-plak zal Dai blij zijn met het fors optillen van zijn niveau in deze sleuteldiscipline van de tienkamp. Met 4,80m steekt hij de hand uit naar het internationale meerkampniveau met de polsstok.

Andere juniors lieten zich evenmin onbetuigd. Gitte Bellemans kraakte haar kersverse PR met de polsstok door 3,60m te overschrijden, goed voor de vierde plaats in deze titelstrijd. Noor Jacques verblufte door zich bij haar indoordebuut in de strijd om de prijzen te mengen in de 1500m. Indrukwekkende slotronden leverden haar een nieuw absoluut PR en DCLA clubrecord bij de junioren op van 4’42”20. Aan het andere uiteinde van de leeftijdspiramide zagen we Sofie Rummens bij het hoogspringen 1,65m overschrijden, de beste prestatie in haar tweede loopbaan als DCLA-master en goed voor een mooie vijfde plaats. Joke Liefooghe kaapte met de kogel ook een vijfde plaats weg. Ook zij deed haar PR sneuvelen, 13,25m is nu haar nieuwe bestwaarde.

DCLA-gastatleet Chao-Yuan Liu is op dreef in het hoogspringen. Zijn recente PR van 1,96m kon hij niet benaderen, maar 1,90m leverde hem wel fraaie zesde plaats op. Marnix De Pauw tekende voor plaats 7 in de 60m sprint. Met 7’00” deed hij exact even goed als in de reeksen. Jeugdige Janne Hermans (400m – 59”74) en Tess Wils (60m 8”20 en 200m 27”12) zijn nog in volle ontwikkeling, toch gaven ze nu al mee kleur aan dit KVV. In de 1500m vond Louise Hendrickx nooit het goede ritme, zij overleefde de ultieme versnellingen niet en tikte aan als 9° in 4’55”76. Scholier Louis Smeets was de pechvogel van de dag. Louis liep in de 400m als een bolide naar de bel toen een concurrent hem brutaal en onreglementair van de sokken liep met een valpartij tot gevolg. Een verhoopte toptijd ging zo teloor …

Eerder deze maand scherpten Elie Bacari (60m horden – 7’62”) en Pieter Sisk (1500m – 3’38”90) hun eigen clubrecords al aan. Zaterdag verpulverde Pieter Sisk in Apeldoorn het 48 jaar oude 800m zaalrecord van Ivo Van Damme met 2 seconden. De nieuwe toptijd van 1’46”10 is één tiende boven de limiet voor het WK Indoor en de vierde prestatie in de wereld dit jaar. Samen met de nieuwe toptijd van Noor Koekelkoren (60H - 8'48") staat de teller nu al op vier nieuwe DCLA-clubrecords. Ben Broeders reisde af naar het verre Kazachstan. Op de World Indoor Tour Gold meeting in Astana werd Ben knap tweede in het polsstokspringen met 5,70m. Die prestatie geeft hem, dank zij een topscore in de World Rankings, quasi zekerheid over selectie voor het WK Indoor.

Nog dit toemaatje : John Heymans, die door omstandigheden DCLA dit jaar verliet maar in zijn hart rood-wit blijft, kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen in Parijs dank zij stratosferische 13'03"46 over 5000m in Boston. Dat is ook goed voor de tweede Belgische prestatie aller tijden.
Ivo