Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

wedstrijdatletiek

Goud voor Mona Rahmé

Masters met titels en medailles in Gentbrugge en Saint Ghislain

Gentbrugge en Saint Ghislain, 12 maart 2023

Terwijl het eerste zomerkampioenschap ’s ochtends in Gentbrugge op start werd geschoten, kreeg het slot van de winterkampioenschappen dezelfde zondagnamiddag zijn beloop in Saint-Ghislain. Toch een beetje van het goede teveel, want de masters die  ’s ochtends aan de halve marathon deelnamen, konden evengoed nationale veldloopmedailles rapen in de namiddag in de Henegouwse buitenwijken van Saint Ghislain. Jammer voor die atleten zelf en toch een beetje coördinatief denkwerk voor de bondsleiders op de plank, tenminste indien zij willen dat al hun BK’s gerespecteerd worden…
Voor DCLA geen probleem: onze club was op beide locaties actief, en met succes. In totaal kwamen zes medailles naar de Atletiek Arena Gaston Roelants: 1 titel, twee keer zilver en drie keer brons.

’s Ochtends stond Tom Van Ongeval als M50 mee aan de start van de recordrace van Abdi Bashir in een druilerig en winderig Gentbrugge. Tom, die na zijn super Belgisch marathonrecord in zijn leeftijdscategorie vorig jaar in Londen furore maakte, moest na dat avontuur begrijpelijkerwijze wat gas terugnemen. Hij knoopte weer aan met het provinciaal veldloopkampioenschap en schakelde dan een indoormomentje in, met een bronzen 1500m-medaille als beloning. Maar zondagochtend keerde Tom terug naar zijn specialiteit: de langere stratenloop. Dit BK halve marathon kwam nog te vroeg voor de man uit Kessel-Lo, maar hij nam de 21 kilometer lange uitdaging wel aan. In zijn M50-categorie kreeg Tom bovendien af te rekenen met ene Stefan Van den Broek, eveneens een specialist ter zake met een erelijst om u tegen te zeggen. Stefan, meestal in dienst als tempoloper, ging nu voor eigen rekening en tegen dat geweld kon Tom vooralsnog niet op. De Lierenaar finishte na 1u08.55 en Tom zag zijn 1u12.33 een tijdje later wel goed voor de zilveren medaille in dit BK. Toch was Tom niet de snelste DCLA-er in de rand van Gent. Loïc Lemaître startte er als M35-er en pakte in deze sterk bezette categorie de 7de plaats in een stevige 1u11.13. Onze gewezen speerwerper en meerkamptopper keert daarbij terug naar zijn jeugdroots toen hij mee het mooie weer maakte in het veldlopen. Het moment dat hij afstandsmedailles zal toevoegen aan zijn briljant palmares als internationaal jeugd-speerwerper, zal er ongetwijfeld nog komen.
Jelle Janse kon als M40-er ook nog net uit de greep van Tom Van Ongeval blijven. Zijn 1u12.21 leverde Jelle overigens een knappe bronzen medaille op! En ook voor Danny Dekens was er een derde podiumplaats in de M60. Hij klokte 1u29.14 en kreeg daarvoor brons. Tom Wybaillie liep als 15de over de streep bij de M40 in 1u19.02 en voor Willy Vanderborcht was er bij de M65 een 5de plaats voor zijn 1u54.16.
Twee moedige vrouwen trotseerden ook de 21 kilometer in Gentbrugge. Katrien Verstraeten werd in de hoofdreeks (masters niet inbegrepen) heel mooi 8ste in een toch wel straffe 1u22.29 en Stephanie Johanns pakte de 6de plaats bij de W35 na een inspanning van 1u29.05

In het Henegouwse Baudour, een deelgemeente van Saint-Ghislain, stonden enkele uren later de Belgische masters klaar om hun nationaal veldloopkampioenschap af te werken, tevens de allerlaatste cross van deze winter. Het gegeven van Gentbrugge op dezelfde dag,  was duidelijk merkbaar aan het aantal deelnemers dat in schril contrast afstak tegen vorige Belgische masterveldloopkampioenschappen. Dat hadden de organisatoren niet verdiend maar de medailles die zij er verdeelden waren wèl echt !

Zes clubgenoten maakten de verplaatsing naar de Borinage. ‘Slechts’ zes, mogen we gerust zeggen en dan danken we de helft van deze deelnemers nog aan de Kern Halen. DCLA kan altijd rekenen op Joris Steenput, Ivo Vandermaesen en Daniël Luts als het gaat over de vertegenwoordiging van de rood-witte kleuren op kampioenschappen. Het was op dit gevarieerde parcours niet anders. De vele bochtjes, de korte verraderlijke niveauverschillen en de stevige wind, maakten de opdracht echter niet eenvoudig.

De vrouwen W35-W40-W45 moeten traditioneel samen aan de slag. Deze keer over een afstand van 5000m. Gewoontegetrouw nam Mona Rahmé (vorig jaar nog zilver) al haar collega’s op sleeptouw en dat hield ze vol tot halfweg. Toen had ze de kopgroep al herleid tot drie eenheden, waarbij haar twee metgezellen in de jongere W35 acteerden. Net over halfweg kreeg Mona echter af te rekenen met krampen en moest ze een versnelling terugschakelen, waardoor de beide W35-ers afstand namen. Mona behield evenwel haar comfortabele voorsprong op de rechtstreekse concurrentes en met haar derde plaats pakte ze haar derde nationale veldlooptitel uit haar loopbaan, na eerder al succesrijke passages in Lokeren 2017 en Tessenderlo 2019.

Net als Mona (1500m), had Marc Neefs (800m en 1500m) eerder deze winter al nationale indoortitels aan hun palmares toegevoegd. Maar in tegenstelling tot Mona, had Marc nog nooit een nationale veldloopmedaille kunnen binnenhalen. Het dichtst bij een crossmedaille kwam hij met een vierde plaats in 2018 in Gesves. Omdat hij enkele weken geleden in Diest al naar Vlaams veldloopzilver had gelopen, leken de kaarten deze keer beter te liggen. Helaas werd Marc een tiental dagen geleden geveld door een stevige verkoudheid die ook vandaag nog nazinderde. Toch nam ook hij de talrijke groep van M55-plussers na het startschot even op sleeptouw voor een 5000m-lange tocht door het park, maar al snel nestelde hij zich aan de staart van een vierkoppige leidersgroep met drie M55-ers en de onverslijtbare M60-er, Marc Vanderhoeven. Onze indoorspecialist zag z’n twee naaste concurrenten na twee kilometer wat afstand nemen en probeerde zelf in het gezelschap van Vanderhoeven te blijven. Ook al waren de verschillen tussen de top vier niet zo heel groot, een tandje bijsteken of een furieuze eindsprint zat er voor Marc Neefs in het park van Baudour niet meer in. Toch meer dan voldoende voor zijn eerste veldloopmedaille, een bronzen exemplaar.
Frans Fierens moest ook aantreden in deze M55-categorie en hij deed dat meer dan uitstekend met een 12de plaats. Deze M55-categorie was overigens kwantitatief het sterkst bezet met 23 aankomsten, wat de prestatie van Frans nog wat extra glans geeft.
Joris Steenput en Ivo Vandermaesen liepen in deze koers met een M60-startnummer en moesten dus optornen tegen ongenaakbare Vanderhoeven. Joris verdedigde zich heel knap en kwam als 10de over de eindstreep, net voor ROBA-buur Dirk Van Kerkhoven, toch ook geen onbeschreven loper. Ivo Vandermaesen liep een half minuutje later als 14de over de finishlijn. Twee knappe rangschikkingen, want de kwaliteit van het deelnemersveld lag hier bijzonder hoog. Ei zo na kwam er nog een bronzen medaille in deze gezamenlijk gelopen koers: M65-Daniël Luts pakte de vierde plaats, op amper 9 seconden van bronzen Luc Van Campenhout, in een nog niet zo lang verleden zelf verzamelaar van nationale titels. Daniël kon ook streekgenoot Paul Verbeek uit Bertem nog terugwijzen naar plaats 5.
Michel J