Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

DCLA Masters verrassen met winst in de interclub en promotie naar hoogste afdeling

29 mei 2022

De mastersploeg werd samengesteld na veel zwoegen, vragen en regelen, maar dankzij de tomeloze inzet van coach Jeroen en zijn assistent coaches Erika en An kon DCLA een volledige ploeg in schrijven voor de interclub masters met hierbij ook enkele atleten van onze Halense afdeling. Hierbij heel wat gelegenheidsmasters zodat een rustige middag in de betere middenmoot de pronostiek vormde voor deze ploeg.

Al voor de wedstrijd moest de ploeg zijn coach afstaan zodat er genoeg juryleden konden gevonden worden voor deze wedstrijd, maar Erika nam deze rol met brio over.

De middag begon met enkele gelegenheidsatleten, of atleten die debuteren op nummers.
An Serbruyns (kogel) en Jim Vercruysse (speer) brachten met respectievelijk 7 en 5 punten meer binnen dan verwacht. Tezelfdertijd kon Daan Huybrechs zijn atletiekdebuut maken in het hoogspringen. Zonder spikes en met 1 training in de benen verbaasde hij iedereen door mee te spelen voor de overwinning in het hoogspringen. Hij strandde uiteindelijk op een derde plaats met 1m57, maar op deze 10 punten hadden de coaches zeker niet gerekend.
Lies Merckx was als volgende aan de beurt. Waar deze jeugdtrainster de atleten alle disciplines aanleert, werd ze nu door haar zoon Elvin gecoacht in het verspringen. Na een mooie reeks sprongen behaalde ze met 4m20 een 2de plaats. Deze prestatie is slechts 7 cm onder het clubrecord.
Sandra Dejongh nam deel in het discuswerpen en speerwerpen. Waar het discuswerpen haar wat tegenviel, maakte ze dit volledig goed in het speerwerpen. Jim kwam ook een tweede keer in actie in het verspringen.
Na de solide prestaties van An Vanhellemont, Dawie Punga en Leen Lauwers, stond DCLA op de 4de plaats in de stand, maar de meeste puntenpakkers kwamen slechts in de tweede wedstrijdhelft in actie.

Dit gedeelte startte met de 1500m van Mona Rahme die van bij de start haar tegenstandsters achter zich liet om autoritair de eerste winst voor DCLA te behalen. Mona werd gevolgd door Steven Decoster die als een echte kuitenbijter de 2de plaats behield na een trage aanloop. Lies behaalde een 5de plaats op de 200m net boven haar doel van 30sec. Marc Neefs liep de 400m in een nieuwe besttijd van 58’01, wat een verbetering van meer dan een halve seconde is van zijn clubrecord M55. Op de 3000m volgde de Halense atlete Sofie Hendrix de kopgroep en schoof ze stelselmatig plaatsjes op. De ploeg en supporters zouden haar zo hard aanmoedigen dat ze achteraf aangaf dat ze niet durfde lossen. De 8 punten waren heel welkom en maakte van Sofies eerste piste-wedstrijd een fijne ervaring. Bert Struys trok de kop van de 3000m wedstrijd en kon na een felle eindspurt beslag leggen op een schitterende derde plaats. Inmiddels had Edwin Nys de 2de overwinning geboekt in het kogelstoten door het DCLA-clubrecord bij te stellen naar 12m41.
Ondertussen troepte de DCLA-ploeg terug samen, want stap voor stap schoven we op in de rangschikking naar een tweede plaats, maar met de 5000m, discuswerpen en de aflossingen werd duidelijk dat een overwinning in de mogelijkheden lag. Tom Van Ongeval’s derde plaats op de 5000m (en verbetering van 20 seconden van het clubrecord M50 dat dateert van 1987 !) zorgde voor een gelijke stand en met Edwins 47m discusworp namen we een mooie voorsprong op de dichtste tegenstanders Lyra, ZWAT en Sparta Vilvoorde.

Voor de start van de aflossingen zat Jeroens juryopdracht erop (hij wisselde zijn jury-truitje voor een DCLA-truitje)  en werd hij op de hoogte gebracht door zijn assistent coaches. In de aflossingen kon wat zekerheid ingebouwd worden. Op de 4*100m dames was een mooie 4de plaats ons deel en moesten we enkele punten inleveren op ZWAT, maar liepen we verder uit op Lyra en Vilvoorde. De mannen kregen de 4*400m voorgeschoteld en verzekerde de DCLA-ploeg met Marc, Bert, Steven en Gert Rom ons met een vierde plaats van de winst in het totaalklassement. De sfeer was inmiddels uitgelaten en heel plezant onder alle atleten van DCLA.

Deze schitterende overwinning was het werk de atleten, van de coachploeg Jeroen, Erika en An, en onze Leuvense en Halense afdelingen die de masters aanspraken, wedstrijdaansluitingen in orde brachten.

Hierdoor promoveren de masters van DCLA naar de hoogste afdeling en bijgevolg staat DCLA terug met al zijn ploegen in de hoogste afdeling.

Uw verslaggevers (de Statler en Waldorf van deze interclub): Jean-Marie Bache – Johan Klykens




Ook tot interim-coach gepromoveerde assistent-coach  Erika schreef haar beleving van deze fantastische namiddag neer:

Elk jaar is het een zoektocht naar masters atleten om mee te doen met de BVV en 2022 was niet anders.

Na 2 jaar onderbreking bleek dat deze BVV door zou gaan in het verlengde weekend van OH Hemelvaart.
Jonge masters met kinderen hadden een communiefeest of reeds lang een vakantie geboekt.

Jeroen, de nieuwe mastercoach, is er toch in geslaagd om samen met zijn 2 lieftallige 🙂 gepassioneerde assistenten, op elk nummer een atleet te vinden.

Vaste waarden werden aangesproken, jeugdtrainers en papa’s en mama’s van jeugdatleten werden gevraagd of zij nergens in de kast een spring-, werp- of looptalent hebben steken en ex-atleten werden opnieuw aangesloten. Er werden snel enkele werptrainingen ingelast, er werd getest, gemeten en gepuzzeld om tot een volledige ploeg te komen.
We zeggen al jaren dat de ploeg aan verjonging toe is en daar zijn we dan ook deels in geslaagd.

En hoe goed hebben de masters van DCLA dit gedaan.
Op voorhand werd er gezegd: als we maar in 2e landelijke blijven.
Er werd al eens gesproken over een 5e plaats.

Maar DCLA is KAMPIOEN geworden in 2e landelijke en stijgt dus terug naar de hoogste klasse.

Met een puntentotaal van 178 bleven we 9 punten voor nummer 2 ZWAT en 15 punten voor nummer 3 SPVI.

Alle resultaten kan je terugvinden op atletiek.nu

Volgende resultaten zijn wel het vernoemen waard.

Edwin Nys: 2 overwinningen (kogel en discus) en een CR kogel 12m41

Tom Van Ongeval: nieuw CR op de 5000m M50 van 16'58"9 naar 16’32”13 (een record dat al stand hield van 1987)

Marc Neefs: CR op 400m 58”01 (was van hemzelf)

Mona Rahme die de 1500m liep en 32 seconden voor de tweede eindigde

Daan Huybrechts die vorige week voor de eerste keer ging hoogspringen op training en er in slaagde dezelfde hoogte te overschrijden als de 1e en de 2e, namelijk 1m57

 

Het was een hele fijne dag.

Bedankt Jim, Daan, Dawie, Edwin, Steven, Marc, Bert, Tom, Gert, An S, An VH, Lies, Sandra, Leen, Mona, Sofie en natuurlijk ook Jeroen die in laatste instantie opgevorderd werd als jurylid