Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

IC-Team DCLA 2024

Clubrecord voor 4 x 100m Vrouwen (Chloë, Phaedra, Lore, Noor)

Clubrecord voor 4 x 100m Vrouwen (Chloë, Phaedra, Lore, Noor)

Team 4 x 400m Mx (Marie, Alpha, Jurian, Hanne)

Team 4 x 400m Mx (Marie, Alpha, Jurian, Hanne)

Schitterende tweede plaats voor DCLA op Interclub Super League !

Kessel-Lo, 12 mei 2024

DCLA behaalde een onverhoopte maar oververdiende tweede plaats in de meest spannende Interclubfinale van de voorbije jaren. Plaatsen 2 en 5 werden door amper 4 punten van mekaar gescheiden. Persoonlijke beste prestaties waren er bij de vleet en ook clubrecords in de 110H mannen en in de 4 x 100m vrouwen. Lorenzo Nys plaatste zich in het hoogspringen voor het EK U18.
In de Interclub telt elk punt, zegden we in de voorbeschouwing en dat was zelden meer waar dan dit jaar. DCLA scoorde 185 punten, KAA Gent 184, OE Halle 183 en CA Brabant Wallon 181. Daarom welgemeende dank aan Anke Vermaelen en aan Diego Cassin die de last minute forfaits van Nina Hespel (dijbeenblessure) en van Elias Sleeckx (ziek) bereidwillig en met veel engagement opvingen.

Sam Vanmolecot opende de titelstrijd in het hamerslingeren, een nichediscipline waar 4 clubs buitenlandse huurlingen in stelling brachten. Dan mogen we nog meer trots zijn op Sam die zijn PB naar verdienstelijke 34,00m opwaardeerde. In de 400m horden vielen Anke Vermaelen en Amer Ali Hatif in, beiden sleepten met zevende plaatsen het hoogst haalbare uit de brand. Van David Boda verwachtten we dat hij in ver- en hinkstapspringen zijn krachten oordeelkundig zou verdelen. David stelde in het verspringen een vierde plaats veilig met 6,64m, alvorens in het hinkstapspringen met een groots nummer uit te pakken.

In het discuswerpen werd Joke Liefooghe, geplaagd door een scheurtje in de buikspieren, in extremis gewisseld voor Amber Willepenninckx. Scholiere Amber zette een voortreffelijke reeks neer die ze in de slotronde bekroonde met een PB van 35,98m. Sofie Rummens verdedigde onze kleuren met verve in het hoogspringen : met 1,60m werd ze puik vijfde.

De voormiddagsessie eindigde met mooie orgelpunten. Eerst verzekerde Kwinten Cools in het kogelstoten DCLA van winst met 17,21m, waarna Thomas Van Nuffelen het polsstokspringen in winderige omstandigheden over de streep trok met een overschrijding over 5,00m. Zo was de achtervolging in de tussenstand op klinkende wijze ingezet.

Hanne Claes heeft na stressfractuur in het najaar nog niet de topvorm te pakken in dit prille voorseizoen. In de explosieve 100m stopte de chrono bij lichte tegenwind bij 11”93, goed voor plaats 5 in dit hoge gezelschap. Lorenzo Nys moest tegen forse tegenwind opboksen in deze 100m en deed dat met voortreffelijke 11”20, wat 2 extra punten opleverde.

Na wat tegenvallende 3000m in Herentals eerder deze maand moest Marie-Laure Noë de twijfels over haar conditie verjagen en dat deed ze uitstekend. In tropische warmte maakte ze taktisch verstandige keuzes en wedijverde ze tot in het slot om topposities in dit sterke veld. Met plaats 6 in 10’10”57 verliet Marie-Laure het strijdperk met opgeheven hoofd.

Bij de mannen kwam het spektakelduo John HeymansGuillaume Grimard in actie over 3000m. John (RESC) maakte er een indrukwekkende solo van en in zijn spoor finishte Guillaume in al even indrukwekkende 8’02”87 als tweede. In het discuswerpen vond Kwinten Cools niet echt het juiste ritme. In de afsluitende pogingen sleepte hij – ook tegen internationaal getinte concurrentie – een vierde plaats uit de vijandelijkheden.

In het verspringen kon DCLA met Florence Amon een joker inzetten. Florence bestormt de nationale top in het hinkstapspringen maar verbeterde zich de voorbije weken spectaculair in het verspringen en tipte de coach om haar op beide proeven in te zetten. Met PB van 5,79m in de afsluitende beurt pakte Florence zowaar de volle buit voor DCLA. Wat een opsteker !

In België aantreden in de 400m is geen geschenk. Marie Fickers knalde hier in een topveld naar plaats 4 en versloeg daarbij overtuigend een directe concurrente van KAAG. En wat te denken van Louis Smeets die vanuit de buitenbaan aan de slag ging tegen 4 Belgian Tornado’s ? Het vuurwerk bleef niet uit. Jonathan Sacoor spurtte naar nieuw stadionrecord van 45”21, Louis dreef ambitieus mee in het achtervolgende veld en beloonde zichzelf met fenomenale 48”42, goed voor de 10° Belgische prestatie aller tijden bij de scholieren. Ook verbeterde Louis zo een 13 jaar oud DCLA-clubrecord bij de scholieren. Hij strandt ook op amper 5 honderdsten van de limiet voor deelname aan het EK U18 dat dit jaar in het Slovaakse Banska Bystrica wordt gehouden.

De voormiddagsessie op de rondbaan werd afgesloten met de races over 1500m. Noor Jacques kwam hier als het ware in een BK-finale terecht waarin Elise Vanderelst (CABW) het veld op een lijn trok. Noor volgde onvervaard het waanzinnige tempo en haakte pas af toen de achtervolgende groep de eindsprint inzette. Met 4’26”09 kraakte Noor haar PB met meer dan 10 seconden en rukt ze op naar plaats 4 op de DCLA-ranglijsten aller tijden bij de juniors. Met plaats vijf tikte onze teller ook hier mooi aan.

Neem Kobe Hermans niet mee in de laatste ronde, dat zou een les moeten zijn voor alle clubs die in midden- en lange afstanden taktische besprekingen houden. Toch was het hier niet anders. In speculatieve en gegroepeerde 1500m werd alles beslist in verschroeiende laatste 250m. Toen favoriet Jochem Vermeulen aanging was Kobe de enige die een repliek in huis had. En wat voor één. Vermeulen werd in zijn ultieme verdedigingslinies teruggedrongen om Kobe af te houden. Een tweede plaats dus voor Kobe die DCLA hier dure punten opleverde.

Onbekend is onbemind, dat is misschien wel het geval voor Evi Vercruysse die tijdens de middagbreak onze kleuren in het hamerslingeren hoog hield. Evi kampt met een pijnlijke schouder en moet zich beperken tot gecontroleerde pogingen. “Als ik een worp voorbij 50m doe, dan verkies ik om te stoppen”, zei Evi vooraf. Ja hallo, bij eerste beurt landde de hamer al bij krakende 51,47m en in de slotronde, toen hoogst mogelijke derde plaats al binnen was zette Evi nog even de puntjes op de i met 52,46m. Benieuwd wat we van haar te zien krijgen als ze weer voluit kan gooien.

Het was ooit anders maar als de hoge hurdlers in actie komen, dan piekt DCLA bij de bookmakers. Noor Koekelkoren – eerste prijs voor toewijding – krijgt een kick als ze tegen sterke concurrentie in de startblokken kan. In deze oorlog werd Noor logisch vijfde, maar bij logica legt Noor zich niet zomaar neer. “Ik maakte wat technische foutjes op de horden en weet dat het beter kan en moet”, aldus Noor die met 13”73 al wel een dik PB op de borden zette, maar die ook lonkt naar de WK U20 limiet van 13"51.

Elie Bacari nam de handschoen op die Michael Obasuyi hem vanuit baan 4 toewierp. Furieuze start van de Oostendenaar die voor OEH uitkomt beantwoordde Elie met flinke eindsprint. 13”63 is voor Elie een PB en nieuw clubrecord en kan voor hem de weg openen naar EK- en Olympische selectie.

Enter David Boda. In de tweede ronde besliste David de wedstrijd in het hinkstapspringen met technisch perfecte 15,10m, een forse verbetering van zijn PB. De kenners floten tussen de tanden om zoveel flair en beheersing. “Ooit wil ik het DCLA-clubrecord van 16,33m verbeteren”, zei David en niemand die hem tegensprak.

Joke Liefooghe bracht recent vooral tijd door in ziekenhuizen en bij kinesisten met een hardnekkige blessure in de buikspieren. Geen discus dus, wel kogel. “Probeer plaats 7 te verzekeren”, oordeelde coach Herman Van Uytven terecht. Was het een opstoot van trots, maar Joke zette met 13,19m als beste een sterke reeks neer die haar een onverhoopte derde plaats opleverde. Dus toch een slecht idee dat teamcoach en trainer het engagement van Joke voor DCLA wat wilden intomen ?

Raakt Marijke Wijnmaalen tijdig fit ? Cruciale vraag in de aanloop naar deze wedstrijd. “Op 8 passen aanloop moet 3,70m wel lukken”, zo verzekerde ze de teamcoach vooraf. Ook hier alweer iemand die zichzelf overstijgt. Foutloos stoomt Marijke hier door naar 4,00m voor winst tegen de favoriete van RESC en naar 4,10m voor de kers op de taart. Van sterkhouders gesproken.

Hannah Op ’t Eynde leverde over 800m een strakke en snelle race af waarin ze geen enkel moment van zwakte toonde. Maar dit is Super League en met 2’21”43 moet je dan tevreden zijn met plaats 7. Die chrono sub 2’20” zit er heus wel aan te komen, Hannah. Bij de mannen belandde late invaller Diego Cassin in een ongelijke strijd met een veld dat opteerde voor supersnelle doorkomsttijden. Maar wat zijn we blij met dat ene punt dat in de eindafrekening van onschatbare waarde bleek.

“Ik verwacht iets van Lorenzo Nys in het hoogspringen “, zei trainer Arne Broeders die met Dai Keïta in de internationale meerkamp van Arona in Tenerife aan de slag was. Wat een understatement. Lorenzo won de harten van vriend en vijand door in eerste beurten PB’s van 2,01m, 2,04m en 2,07m (!) uit de benen te schudden. Deze vertoning was meteen ook goed voor deelname aan het EK U18, waarvoor 2.04m vereist is. Zo’n comeback in stijl doet de lange periode van rugklachten effe vergeten.

Getalenteerde speerwerpers zijn niet op elke hoek van de straat te vinden. Jonas D’Hondt is er zo één en hij heeft zich bij DCLA vervolmaakt. Met PB van 55,66m dikte Jonas de puntenoogst van DCLA met o zo belangrijke 7 punten aan.

Over naar de 200m. “Als het nog 5 meter verder is pak ik haar”, aldus Hanne Claes die Rani Vincke (KAAG) voor zich moest dulden, maar tweede plaats verzilverde tegen wereldster Martina Weil (OEH). Met 23”56 onderstreept Hanne dat haar basissnelheid als bijna 33-jarige nog intact is. Ja Louis, het was veel gevraagd om DCLA ook nog te vertegenwoordigen in de 200m, zeker na die fenomenale 400m eerder op de middag. Onze hoop op een extra puntje bleek in dit veld en met 400m in de benen niet realistisch. We onthouden de onuitwisbare glimp van toptalent die je over 400m toonde.

“Oeps, dit is wel wat druk op mij”, zei Florence Amon toen de teamcoach haar toevertrouwde dat DCLA op haar rekende voor topscores. Maar topatleten wenden druk in hun voordeel aan. Zo ook Florence die in drie opeenvolgende recordverbeteringen haar bestwaarde in het hinkstapspringen opschroefde naar 12,40m, niet meer of niet minder dan de 18° plaats op de nationale ranglijsten aller tijden en goed voor dikke 7 punten.

Om zilver te verdienen in de Interclub Super League heb je in je team vele rotsen in de branding nodig. Yewbdar Denys is er zo eentje. Na nationale titelwinst in de 10000m op woensdag was onze tengere clubgenote niet te beroerd om vandaag de al even slopende 5000m voor DCLA huiswaarts te lopen. En hoe. De op papier snellere Melanie Bovy (CABW) werd door Yewbdar murw gelopen onder brandende zon. Yewbdar verkeert in een staat van genade want ze tekent hier met 17'09"40 ook nog een nieuw PB op.

Het bekijken van tussenstanden bracht iedereen op de rand van een zenuwinzinking. Zo kon je op het ene moment op de tweede plaats staan, een half uur later was de notering plaats 7 of degradatie. Spanning troef dus.

Lode Van Tente sloot overtuigend aan bij een elitegroepje dat in de 5000m het tempo oplegde. Hier waren 2 Olympiërs aan de slag en nog enkele ervaren strijders op de rondbaan. Gedreven door de wil op een topscore gaf Lode geen duimbreed toe, tot de elitelopers hun duivels ontbonden. Ondanks moeilijke laatste kilometer finishte Lode in meer dan puike vijfde plaats, niet eens zo ver boven zijn recente PB.

Yinthe Sas had de krijtjes op zak om ons allen de zo nodige oorlogskleuren aan te meten. Bedankt, Yinthe ! In het speerwerpen benaderde Yinthe haar PB met mooie inspanning van 34,15m, die jammer genoeg alweer strandde op het hoge Interclub Super League prestatieniveau. Maar ook hier is dit het onschatbare punt dat het DCLA-klassement bepaalt.

Love it or hate it maar in de 3000m steeple komen uithouding, kracht en balkentechniek in onnavolgzame wijze samen. Rohan Vits is een strijder die uit het goede hout gesneden is voor een uitdagende discipline als deze, zo bleek. Aan de bel had Rohan, die op de sloot telkens wat winst pakte, zowaar uitzicht op de tweede plaats in zijn debuut op deze slopende discipline. Zelfs de neutrale stadionomroeper kon zijn sympathie voor jeugdige Rohan hierbij niet verbergen. Uiteindelijk schikte Rohan zich in plaats 5 met aansprekende 10’17”28.

Om in de Interclub Super League een podiumplaats te bemachtigen zijn sterke aflossingsteams een must. Koen Beullens zette hier zijn schouders onder. De 4 x 100m vrouwen kondigde zich aan als een ijzersterk team en maakte de verwachtingen meer dan waar. Met perfecte wissels en verschroeiende snelheid rangschikte het DCLA-team van Chloë Porton, Lore Boonen, Phaedra Dirix en Noor Koekelkoren zich als vierde in de snelste 4 x 100m ooit gelopen in een clubcompetitie in België. CABW kraakte het nationale record, DCLA verpulverde een 36 jaar oud DCLA-clubrecord met bijna anderhalve seconde (!) tot verbluffende 46”09. Goed voor de zesde clubchrono aller tijden in België. Wie weet, een record voor de volgende 36 jaar ?

Het mannenteam met Alpha Boye, Niels Vandezande, Jasper Vermaelen en Kasper Torfs bracht de stok binnen in sterke 42”93, goed voor plaats 7.

Opdracht voor het team 4 x 400 Mx : 2 plaatsen beter eindigen dan KAA Gent dat met 1 punt voorsprong voorlopig op plaats 2 in de tussenstand postvatte. Jurian De Rooze begreep de boodschap : hij bracht na 49”5 de stok bij Hanne Claes die onderweg drie concurrenten voorbijsnelde (split 52”6) en zo Alpha Boye in derde positie in de race bracht. Alpha hield stand en slotloopster Marie Fickers hield het dreigende achteropkomende geweld op afstand. Met 3’27”34 kwam er alweer een topchrono op de borden. Euforie in het DCLA-kamp, want KAA Gent eindigde meer dan 4 seconden verderop. De zilveren plek in de Interclub Super League was een feit !

Het niveau van deze titelstrijd was het meest hoogstaande van de voorbije periode. Hier zilver behalen met een hoofdzakelijk jong team betekent heel veel voor DCLA. En dat we in staat zijn om (legitieme) afmeldingen op deze manier op te vangen onderstreept de veerkracht, de clubspirit en het prestatieniveau in DCLA in de breedte en in de diepte. Vanuit dit perspectief is deze editie van de Interclub Super League zeker één van de belangrijkste in de geschiedenis van DCLA.

Nog te onthouden is het indrukwekkende optreden van Hanne Claes in haar laatste Interclub competitie voor DCLA. “Ik vind het super leuk om dit te doen. Als ik hiermee de vele jonge atleten in dit team kan inspireren, dan ben ik daar alleen maar blij om”, aldus Hanne.

Mega veel dank ook aan alle reserven die op post waren – erg gewaardeerd – en aan de talrijke fans die onze atleten hebben aangemoedigd. Vele felicitaties ontvingen we voor de kwaliteit van de organisatie. Dank aan het organisatieteam dat hier alweer onberispelijk op de afspraak was.

In andere oorden won Dai Keïta de tienkamp in Arona (Tenerife) voor juniors met een totaal van 7397 punten, een forse verbetering van het vorige record van zijn trainer Arne Broeders en limiet voor deelname aan het WK U20.

Op de WCT Challenger meeting in Karlsruhe werd Pieter Sisk tweede in de 800m in 1’45”84 en schuift zo twee belangrijke plaatsen op in de World Rankings die beslissend zijn voor EK- en voor Olympische selectie.
Ivo