Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Gouden Yewbdar met coach, vader en fans.

3 grote kampioenen op één foto ...

3 grote kampioenen op één foto ...

BK 10000m goud voor Guillaume en Yewbdar

Kessel-Lo, 08 mei 2024

Met klinkende overwinningen in eigen huis hebben Guillaume Grimard en Yewbdar Denys DCLA twee nationale titels bezorgd over 10000m. Beiden liepen ook hun persoonlijke besttijden aan flarden.
In extremis stelde DCLA zich kandidaat voor de organisatie van het BK 10000m. Een geslaagde keuze want voor eigen publiek mochten Guillaume Grimard en Yewbdar Denys juichen om een eerste titel AC.

Bij de mannen fungeerde John Heymans, ex-DCLA en trainingspartner van Guillaume als luxehaas. Het beoogde en zeer ambitieuze tempo : 28’20” of de limiet voor deelname aan het EK in Rome. Als een metronoom en met onverstoorbare flair maalde John de rondjes af : na 14’07” aan 5000m bleef de EK-limiet in het vizier. Inmiddels werden vele extra meters gemaakt door het dubbelen van de overige deelnemers. Na 19 ronden hield John het wijselijk voor bekeken en Guillaume trok eenzaam ten strijde tegen de chrono. Groot was het tempoverval niet, maar de chrono stopte bij 28’34”54, geen limiet, wel een verpulvering van zijn PB met meer dan 50 seconden.

Guillaume keerde pas een dag eerder terug van trainingskamp in Flagstaff, Arizona (USA) en dat was wellicht wat nipt voor het verteren van de jetlag en van de lange reis. Op de DCLA ranglijsten aller tijden klimt Guillaume naar plaats 6, van een topchrono gesproken !

Yewbdar Denys bestormt de hemel. Terug van hoogtestage in Kenia wil onze gedreven afstandsloopster haar grenzen verleggen naar hoogtes die haar nuchtere en ervaren coach Michel Jordens de wenkbrauwen doet fronsen. Van bij de start liet Yewbdar geen twijfels bestaan over haar bedoelingen : van start tot finish de wedstrijd domineren en over de streep trekken. Een achtervolgend en samenwerkend groepje dacht daar anders over. Anne Schreurs waagde de sprong en maakte aan kilometer 6 de oversteek naar leidende Yewbdar. Hier toonde Yewbdar verbazende veerkracht met een injectie van het tempo. “Ik zag dat Schreurs terugkwam maar besliste om het tempo meteen op te drijven. Ik liep vandaag met veel vertrouwen en overtuiging”, aldus Yewbdar.

En zo maakte Yewbdar haar triomftocht met comfortabele voorsprong vol. Met flitsende slotronde in 1’15” gaf Yewbdar nog extra glans aan haar prestatie. De chrono van 34’23”63 was 53 seconden sneller dan haar vorige besttijd en goed voor de derde DCLA-chrono aller tijden. En op zondag staat ze paraat om de DCLA-kleuren te verdedigen over 5000m. Wat fijn om Yewbdar op de top van haar kunnen aan het werk te zien.

Charlotte Vermeylen deed met 39’35”96 meer dan anderhalve minuut beter dan haar vorige besttijd, goed voor een 16° plaats op dit BK. Bij de mannen M35 was alleskunner Seppe Odeyn goed voor brons met PB van 32’14”56. Tom Van Ongeval was de beste bij de Mannen M50 in 34’28”68, ook een nieuw PB.
Ivo