Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

wedstrijdatletiek

Goud voor Ben, 3 x zilver en 4 x brons op BK Indoor

Gent Topsporthal, 19 februari 2023

Ben Broeders torende letterlijk en figuurlijk boven alles en iedereen uit in de Topsporthal in Gent. Naast goud met veel glans voor Ben viel zilver ten deel aan Noor Koekelkoren, Kwinten Cools en Pieter Sisk. Brons was er voor Hanne Claes, Thomas Van Nuffelen, David Boda en Elien Vekemans.
Noor Koekelkoren kwam als eerste DCLA-atlete in actie en zette meteen de toon. In haar reeks finishte ze als tweede en plaatste ze zich met de derde tijd en nieuw DCLA clubrecord van 8”54 voor de finale van de 60m horden. Doelstelling volbracht denk je dan maar Noor had in de finale nog een klinkende verrassing in petto. Met agressieve start joeg ze favoriete Anne Zagré op de eerste horde in de fout. Dan volgde een razend spannende strijd om de medailles die slechts door het elektronische oog werd beslecht. Noor won met alweer nieuw clubrecord van 8”53 nipt maar verdiend zilver. Wat een demonstratie van wedstrijdmentaliteit van - niet vergeten - deze eerstejaarsjuniore !

David Boda maakte alweer zijn statement bij de eerste poging in het hinkstapspringen : met nieuw PB van 14,68m zette hij meteen de tegenstand op scherp en stak hij al een hand uit naar een medaille. Twee concurrenten gingen enkele centimeters verder, maar deze eerste BK-medaille in een discipline die hij pas enkele maanden geleden ontdekte is voor David van goudwaarde. Kwinten Cools is nog zo’n specialist van de eerste poging : met 17,21m verpulverde Kwinten nog maar eens zijn recente DCLA-clubrecord in het kogelstoten. De omschakeling naar de rotatietechniek werpt duidelijk zijn vruchten af. Kasper Verbeylen strandde hier met nieuwe lifetime best van 15,75m op 4 cm van het brons.

Wat is het fijn om Elien Vekemans opnieuw in haar vaderland in actie te zien. Elien werkte een geconcentreerde en serene wedstrijd af waarin ze trots kan zijn op brons met 4,00m. Wij zagen hier vooral de ruime marge voor progressie bij Elien die nu eerst opnieuw plezier wil beleven aan haar sport. Pieter Sisk raakte verwikkeld in een taktische 1500m race die niet zijn kant uitging. Hij liet zich onnodig verrassen door een felle demarrage van een concurrent zodat zilver als een troostprijs aanvoelt. Louise Hendrickx gooide er in haar 1500m verschillende keren de beuk in om haar rivale voor brons af te schudden maar in een beklijvende eindsprint moest Louise jammer genoeg vrede nemen met een vierde plaats, weliswaar met indoor PB van 4’40”00.

De 400m bij de vrouwen leverde aan de bel een clash op die niemand ten goede kwam. Het duw- en trekwerk in de korte bochten haalde alle snelheid en ritme onderuit. Gevolg : de Belgian Cheetah’s tuimelen van de vierde naar de achtste plaats op de Europese ranking en mogen niet naar het EK Indoor dat sinds dit jaar in een directe finale met 6 ploegen wordt betwist. Hanne Claes maakte in deze non-race ook niet de juiste keuzes, al toonde haar remonte in de laatste meters dat ze nog overschot had. Bitter om deze derde plaats door te slikken, maar Hanne moet vooral de globale progressie van deze winter onthouden. Nina Hespel, pas terug uit examens, werd hier 7° in 55”62, Benedikt Tchimou tikte als 12° aan in 56”50.

In haar laatste poging bij het hinkstapspringen liet Florence Amon alle puzzelstukjes van haar complexe discipline in mekaar vallen. Haar jump naar zilver werd echter rood afgevlagd omdat ze 3cm voorbij de afstootbalk zat. In haar eerdere pogingen vond Florence telkens niet het juiste ritme of de nodige afstootkracht en bleef ze met 11,50m en plaats 6 vertwijfeld achter. Een gemiste kans die traantjes doet opwellen, maar deze winter is Florence wel in vliegende vaart naar de Belgische top in deze discipline doorgestoten.

Thomas Van Nuffelen zorgde voor een spetterend voorprogramma van de Ben Broeders show in het polsstokspringen. Met indoor PB van 5,20m sprong Thomas overtuigend naar brons. Over naar Ben Broeders voor een spektakel zonder weerga. Foutloos over 5,40m, 5,60m, 5,70m en 5,80m : dat is pure wereldklasse. Tof dat tientallen fans aan het einde van een lange dag ademloos bleven toekijken hoe Ben de lat op adembenemende 5,90m aanviel. Mooie apotheose van een BK waarop DCLA een flinke rood-witte stempel drukte. Jo-Anne Liefooghe behaalde met 11,69 de 8° plaats in het kogelstoten, Dries Van Langenhove liep in de reeksen van de 200m naar 22”97.
Ivo