Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

personalia

Uitslag van het BK Polsstokspringen in 1995. Een triomf voor Theo Jaspers.

Uitslag van het BK Polsstokspringen in 1995. Een triomf voor Theo Jaspers.

R.I.P. Theo Jaspers, polsstoktrainer DCLA (1954 - 2022)

Kessel-Lo, 01 juli 2022

Op 29 juni overleed Theo Jaspers op 68-jarige leeftijd. Theo zal altijd herinnerd worden als de trainer die het polsstokspringen bij DCLA op de kaart zette.
Theo Jaspers begon zijn atletiekloopbaan als all-round atleet bij LAC (Leuvense Atletiek Club). Midden jaren 1970 stapte hij over naar DCL(A) dat hem meer mogelijkheden bood om zich in de technische disciplines te ontwikkelen.

De springnummers waren Theo's favoriete disciplines, als senior specialiseerde Theo zich in het polsstokpringen. In 1988 overschreed Theo 4m80 waarmee hij bij de toenmalige Belgische top behoorde. In het hoogspringen (buikrol !) ging Theo over 1,80m.

Als licentiaat/master LO en als topatleet beschikte Theo over de theoretische en praktische kennis om een referentiecoach in zijn discipline te worden. Eerst bij DCLA en later als polsstokcoach van de Universitaire Atletiekwerking begeleidde Theo heel wat polsstokspringers naar de nationale top waaronder zijn eigen zonen Tom (de eerste Leuvense 5m springer) en Dieter, maar ook Steven Taeleman en Jonas De Meyer. Theo behaalde met zijn atleten talrijke Belgische en Vlaamse titels en medailles. Zo behaalde hij in 1995 met drie DCLA atleten het volledige BK-podium bij de cadetten (Bart Claes, Steven Taeleman, Tom Jaspers).

Theo was ook actief als federaal trainer en als docent aan de Vlaamse Trainersschool. Theo deelde graag zijn kennis over het polsstokspringen en was één van de eersten die tijdens de trainingen videobeelden maakte en deze analyseerde. Theo was ook daarbuiten innovatief aangelegd. Hij was leraar LO aan het Sint-Pieterscollege in Jette en kreeg daar een opdracht om de IT-infrastructuur van de school uit te bouwen.

In de trainersopleidingen en in de vele praktijksessies werden veel Vlaamse trainers in het polsstokspringen mee door Theo gevormd. Zo legde Theo ook de basis voor de huidige succesvolle polsstokwerking bij DCLA (Steven Taeleman, Frederik Ausloos) en bij RC Tienen (Steffen Vandermeulen). Het was niet moeilijk om met Theo urenlang van gedachten te wisselen over alle technische aspecten van het polsstokspringen, hij was er zeer passioneel mee bezig.

Enkele jaren geleden werd Theo getroffen door leukemie en schroefde hij noodgedwongen de trainingen terug. Hij bleef echter een aandachtige en kritische toeschouwer op nationale polsstokcompetities en stond nog altijd atleten en trainers met raad en daad bij. Theo bleef altijd zeer verknocht aan de atletiek en tot enkele maanden geleden begaf hij zich naar het atletiekterrein om trainingen van zijn kleinkinderen te observeren. Dat waren zijn laatste mooie atletiekmomenten. Aan zijn echtgenote, aan zijn kinderen Tom, Tine en Dieter, aan zijn kleinkinderen en dierbaren biedt DCLA zijn oprechte deelneming aan bij dit veel te vroege heengaan.

Rouwbrief : https://www.pues.be/sites/default/files/rouwbrieven/Jaspers%20Theo%20brief_0.pdf


Herman - Ivo